2024. május 12., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#134
Megakartam már kérdezni, hogy a rigók nem kezdik ki, mert nálam rengeteg van belõle és mindent takarnom kell miattuk.
#133
Nem úgy van, hogy kimegyek és ledézsmálom, kb 10km-re van tõlem, ha itt lenne valahol már lehálóztam volna.
#132
Elültette máshovanevet
#131
nevetnevet
Elvitte a cica nevet
#130
Hópihe!
Az éj leple alatt dézsmáld meg a fát nevet
Amúgy lehet nem is tudják a háziak hogy ehetö nevet
#129
Köszi Noli!
#128
Öt évvel ezelõtt a volt fõnökasszonyom kint volt Izraelben és hozott nekünk mangót!
Miután elfogyasztottuk, elcsentem a magját, és kiültettem a kertbe a fóliába.
A mai napig várom hogy kikeljen, de semmi, sõt még a magot sem találomnevet
#127
Hát egy hálóval lelehetne szüretelni hamar kintrõl, de nem akarom, tavasszal már nekem is lesz ilyen fám Floo közremüködésével. Szóval kivárom, de ha sikerûl, akkor majd kérek egy db-ot kóstolónak errõl a fáról.
#126
Tudom, de el lehet érni az ágait kintrõl, nem? ;-) Én minden este arra mennék haza munkából.
#125
Nem az enyém, csak gyönyörködök benne én is.
#124
Csorog a nyálam... De csak 89-et számoltam, mondd, fincsi volt?
#123
Na itt van a levél nélküli káki, ma ismét sikerûlt megörökítenem:Link kb. 90 db gyümölcs.
#122
Cinegés ananászsör lesz a vége...
#121
Dugd le a nyakát a föld alá, hátha meggyökeresedik.
#120
Noli: ha termõre fordul a cinegéd :-D
#119
Hari: Link
Én a fenti leírás alapján csináltam. Egy éves a növényem, és úhy 30 centi átmérõjû, 25 centi magas. Szépen fejlõdik.
A leírás szerinti 3. lépés kihagyható, a lényeg azonban, hogy ültetés elõtt 5-6 napot száraz, sötét helyen legyen a megfelelõen elõkészített korona, különben kirohad.
#118
Noli! Nekem ananászt még nem sikerült kihajtatni, pedig már többször próbálkoztam vele. Te hogy csináltad?
#117
vidám Aa. Taki Lajos. vidám
#116
nevet
#115
Cinegelajos
#114
Cinegesör! vidám
#113
Nénikéd füle! :-) Megígérem, ha termõre fordul az ananászom, abból majd adok!
#112
Cinegelekvár !
Hm?? nevetnevet
#111
Sajnos semmilyen termõ egzotikumom nincs (egy még növõfélben lévõ saját szaporítású ananászon kívül), ám van cinegém.
Link
#110
Persze hogy van,de nem végeztem el a sulit...
Rámragadt ez-az nevet
#109
Csak mert ilyen szakszavakat használsz, azért csak van köze az egrárnak a növénytermesztéshez.
#108
Szibi!
Azért pont azért irtam hogy nehezen gyökerezik ezzel a módszerrel amit TE leirtál...
Arra figyelj oda hogy a hosszú növekmények mindig vizszintes helyzetben legyenek tavasztól,mert azokon lesz a termés...
Én csinátam neki egy támrendszert...

Amugy nem végeztem semmilyen biológiai szakon,jártam erdömérnöki egyetemre meg keszthelyre az agrárra,de egyik nem ment a másik meg pocsék hely volt...Mert?
#107
ha elég hosszú lesz az indája kipróbálom a szaporítást, nagyapám szõlõ példáján az egyik vesszõ mellé leások és az inda egy részét betemetem, de úgy, hogy a vége kiálljon, igy lesz 1 évig, ha a szõlõ legyökerezett ennek is le kéne, majd elvágom az indát és jöhet a saját élet+ az átültetés.

Te ilyen biológia féleség szakon végeztél?
#106
Ja és óriás kiwim van nevet
#105
Persze ugyanaz a fajta van nálam meg az ültetvényen is egy szomszédos faluban,mint ami a mediterránumban,a füge is a káki is és a kiwi is ugyanaz...

csökevényes a bibéje,és fejlett portokja=himivarú növény
fejlett bibe,fejletlen a portok,és nem termékenyitöképes virágpor van benne=nöivarú
Vagyis egy növényen nem tud összejönni a gyáreknevet,viszont
magvetéssel elõfordul hogy mutáció lép fel,és a himnösség kiegyenlitett lesz,de ez az állapot nagyon törékeny,pengeélen tánciol ezért nem válnak be a himnös példányok...
A szaporitás pedig elég nehéz,mert nehezen gyökerezik meg,igy a mikroszaporitás az egyetlen módszer...
#104
Az áfonyával is próbálkoztam már savanyú földel együtt, de 3 évig egyhelyben topogott, aztán megadta magát végleg.
#103
Nekem is volt kivim mini is meg rendes is, de a tavaszi fagy minden évben elvitte a hajtásait és nem volt képes teremni, amúgy már vannak önporzós kivik.
#102
Nem is csak a finomabb számít, hanem az, hogy nem kell ezer kilométereket utaznia...
#101
Azt mondod, hogy ez ugyanaz, mint a mediterrániumban és nem szelektációs folyamat eredménye?

Neked melyik fajta van? Van ugye az óriás kivi és van a mini kivi. Ma már ha jól tudom mind a kettõ egylaki, vagy a mini talán kétlaki?

Szerinted ugyanúgy szaporitsuk, mint a szõlõt, vagyis, hogy az indát lebuktassuk, vagy nem lehet így.
#100
Cauchy!
Amugy ismerem igen,meteorológus akar lenni nevet
#99
Te meg tiszta hülye vagy,halálra röhögöm magam a mai beirásaidon nevetnevet
#98
Szibi!
Nálam most 1,5 éves a kiwi,és jövöre várom az elsõ termést,utána éven pedig lesz már rajta dögivel....
Egyébként a kiwi azért érdekes,mert 80-ban behozták egy keszthelyi professzor ötlete volt hogy próbálják ki itthon,beültettek 1 domboldalt,csak azt nem tudták hogy fiut és lányt is kell ültetni,mert különben csak áltermést hoz...azt is hozott nevet
Aztán jött a 85-ös nagy tél mikor még Olaszországban is kifagyott a citron a narancs és minden,itthon is kifagyott a kiwi(de a cserszegtomaji káki ami 53 éves már annak meg sem kottyant),és erre azt mondták a szakik hogy a kiwi nem való ide....
Viszont olyan tél 50 évente van egyszer...
Aztán mégegyszer próbálkoztak a mecseki mediterránumban,de ott pont a meszes talaj miatt nem ment semmire...
Vagy a tájékozatlanság és a hozzá nem értés miatt nem honosodott el nálnk a kiwi...
Bár tölem pár km-re van egy család ahol már évek óta roskadásig van a kiwi gyümölccsel,szal persze hogy van létjogosultsága,a kákival és a fügével együtt...
Föleg hogy a boltokban vehetö kiwinél sokkal finomabb frissebb...
Na annyit irtam ezekröl hogy megéheztem eszek 1 kis fügét nevet
#97
Jó étvágyat...nyomi..nyomi
#96
Kimegyek megkóstolom a talajt, savanyú-e, ha nem, öntök rá ecetet.
#95
Nagyon fontos ezeknél a növényeknél a talaj, fõleg a kivi és az áfonya a savanyú talajokat szereti, itt náná
n nagyon sínylõdnek, vagy el is pustulnak, viszont vulkáni talajon remekül megvannak.

A talaj sokszor fontosabb, mint az éghajlat.

ja persze floo te jó helyen laksz, ha takarják errefelé is megmarad a füge, csak törõdni kell vele.

A citrom is jól megvan, csak télire be kell hozni.Igazán nagy durranás lenne lombhullató citromfát kikisérletezni, az a faszi biztosan milliomos lenne. Láttam a mediterrániumban mennyire igénytelen növény a citrom és narancs.Itt sem lennne rossz üzlet.

Érdekes, hogy a kivi már kezd meghonosodni, nálam 1,5 m-t nõtt 1 nyáron és láttam floo képein is, hogy milyen szépek. Nem tudom hány évre fog teremni.
#94
vidámvidám
Floo hoz kakit meg fügét a talira és csinálunk a helyszínen gyorslepárlású vegyigyümit!vidám Az lesz az izgalmas elõadás, lesz látogatottság!nevetnevet
#93
Esetleg csirkepálinkát is?
#92
vidám, a káki jó édes, szerintem simán lehet belõle pálinkát fõzni, már csak egy balek zöldségest kell keresni, akire épp kezd rárohadni 50-70 kiló.
#91
Van egy Csírke nevû észlelõ Becsehelyrõl: Floo ismered?
#90
Tehettek 1 szivességet.... nevet
Igazán akkor lesz baj ha Gyuri is idetéved,mert Õ is páleszpárti nevet

Amugy most ettem palacsintát,fügelekvárral,és nagggyyyon finom,kenhetö lett benne kisebb nagyobb fügedarabok,az állaga tökéletes és az ize is....
#89
józanon nem is lehet végignézni vidám
#88
Támogatom az indítványt (ott meg majd a falat) : )
#87
Csatlakozom Micihez, káki pálesz nélkül nuku 3. rész. nevet
#86
a-a,egyrészt mivel én nem iszok,ezért inkáb gyümölcs formájában fogyasztom,másrészt szerintem itt nálunk nem sokan föznek belõle pálinkát nevet
De a gyümölcsböl esetleg vihetek nevet
#85
Taki!
Ha a sörösdobozok körbe lettek volna támogatva kákikkal Te akkor sem vetted volna észre öket nevetnevet

Utolsó észlelés

2024-05-12 14:44:33

Szentmártonkáta

22.3 °C

18002

RH: 41 | P: 1019.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

121265

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 40. sorozata

MetNet | 2024-05-03 15:08

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 40.